Gå direkt till innehåll
Folksam undersökning säkra bilar 2021
Folksam undersökning säkra bilar 2021

Nyhet -

Säkraste bilarna 2021 – stora skillnader i krock-och barnsäkerhet

Hur stor roll spelar valet av bil när det gäller trygghet? Det är drygt tio gånger högre risk att omkomma i de minst säkra bilarna jämfört med de säkraste. I Folksams rapport och konsumentguide ”Hur säker är bilen?” listas de krocksäkraste bilarna 2021.

Rapporten bygger på analyser av verkliga trafikolyckor vad gäller krocksäkerhet, där resultatet visar att skillnaden i säkerhet är oerhört stor mellan de mest säkra och minst säkra bilmodellerna. I undersökningen har Folksam även kommit fram till att endast ett fåtal bilar lever upp till det hösta betyget ”Bra val”. Denna benämning innebär 5 av 5 i krocktest, godkänt whiplashskydd och autobroms samt antisladd som standard.

Enligt Folksams rapport har de säkraste bilarna 2021 visat minst 40 % högre säkerhet än medelbilen, där modeller från Volvo utmärker sig markant:

• Volvo S80/V70 10-16 (48%)

• Toyota RAV4 15-18 (45%)

• Mercedes E-class 15-16 (44%)

• Volvo V40 12-19 (43%)

• Volvo S60/V60 10-18 (42%)

• Volvo S90/V90 16- (41%)

• Volvo XC60 08-17 (41%)

Nyare bilar har generellt sett en mycket högre säkerhetsstandard och kan därmed kopplas till färre allvarliga olyckor – men här är skillnaderna mellan olika märken och modeller betydande.

Se hela listan här.

Säkra familjebilar

I samband med rapporten ”Hur säker är bilen” har Folksam även tittat på vilken familjebil som är säkrast för barn att färdas i. Här granskas ”Säkra familjebilar” utifrån vilken säkerhetsutrustning som finns i baksätet, där de upptäckt att det fortfarande finns brister i säkerheten i baksätet jämfört med framsätet.

I undersökningen har Folksam listat bilmodeller med viktiga komponenter såsom bältespåminnare, bältesförsträckare, bälteskraftbegränsare samt sidokrockgardin och integrerad bilbarnstol i baksätet. Granskningen visar att endast en modell bland de undersökta familjebilarna, Volvo V90/S90 med tillverkningsår 2016 och framåt, har samtliga säkerhetssystem som standard i baksätet inklusive framåtvända, integrerade bilbarnstolar i baksätet för åldern 5-12 år.

Tre tips som gör bilresan med familjen säkrare:

1. Välj en bil med bra betyg från familjebilslistan, helst med betyg 3/3*

2. Använd godkända bilbarnstolar, bakåtvänt till 4-5 år och därefter framåtvänt upp till 12 år.

3. Säkerställ att bältet sitter tajt och intill kroppen, dra bältet under eventuella tjocka ytterkläder

Se hela listan här.

Kategorier

Kontakter

Carl Zeidlitz

Carl Zeidlitz

Presskontakt Kommunikatör 076-7759882 Presskontakt OK

Välkommen till OK ekonomisk förening!

OK är en kooperation som ägs av medlemmar från hela Sverige, från glesbygd till storstad. Vår vision är att möjliggöra hållbar mobilitet och energi för alla och vi hel- eller deläger verksamheter som på olika sätt berör dessa områden. Tillsammans med våra medlemmar och bolag, styr vi resan mot ett hållbart samhälle.

OK ekonomisk förening
Sveavägen 155
10435 Stockholm
Sverige