Gå direkt till innehåll
E10 - ny standarbensin
E10 - ny standarbensin

Nyhet -

Snart syns ett nytt drivmedel vid pumpen – håll utkik efter E10

Från och med den 1 augusti 2021 så höjs reduktionsplikten, och i samband med detta så införs även en ny standardbensin: E10. Den nya bensinkvaliteten bidrar till minskade koldioxidutsläpp och således en mer hållbar värld, utan behov av nya fordonsköp – något som naturligtvis inte alla har möjlighet till.

E10 är ett helt nytt drivmedel på den svenska marknaden - en bensin med upp till 10% förnybar etanol. Den nya standardbensinen är godkänd enligt gällande drivmedelslagstiftning och kommer ersätta dagens 95 oktaniga E5 bensin som standard på svenska tankstationer. E10-standarden har varit omfattande i många länder i EU sedan en tid tillbaka, bland annat i Frankrike, Tyskland och Finland – sedan 2020 även i Danmark.

Vem kan tanka den nya bensinen?

De allra flesta bensindrivna personbilar kan köras på det nya drivmedlet och innebär att fler har möjlighet att ställa om. Cirka 94 procent av bensinbilarna tillverkade efter den 1 januari 2011 klarar E10, och de som är tillverkade fr.o.m. den 1 oktober 2018 har märkning för E10 i tanklocket. Om du ändå skulle känna tveksamhet om drivmedlet kan användas för just din bilmodell kan du alltid kontakta återförsäljare som representerar ditt bilmärke eller märkets importör/försäljningsbolag.

Önskar du mer utförlig information kring vilka modeller av godkända märken som går att tanka med E10-bensin? Ta del av BIL Swedens fullständiga lista här.

Läs mer om E10 hos Drivkraft Sverige här.

Om din bil endast kan tanka med upp till 5% etanol ska du hos OKQ8 tanka GoEasy 98 Extra, vilken även fortsatt innehåller högst 5% etanol (E5). Det kommer tydligt att framgå på stationen vilken bensinkvalitet som är Bensin E5 eller Bensin E10 när du tankar.

Dessa stationer tillhandahåller GoEasy Extra (E5).

Mer om Go Easy Extra här.

Kategorier

Kontakter

Linda Glauser

Linda Glauser

Presskontakt Kommunikationschef Kommunikation & PR 076-7759894

Välkommen till OK ekonomisk förening!

OK är en kooperation som ägs av medlemmar från hela Sverige, från glesbygd till storstad. Vår vision är att möjliggöra hållbar mobilitet och energi för alla och vi hel- eller deläger verksamheter som på olika sätt berör dessa områden. Tillsammans med våra medlemmar och bolag, styr vi resan mot ett hållbart samhälle.

OK ekonomisk förening
Sveavägen 155
10435 Stockholm
Sverige