Gå direkt till innehåll
Maria Dahlin Vi Bilägare
Maria Dahlin Vi Bilägare

Blogginlägg -

Poddansvarig och mitt i nyhetsflödet – Maria är spindeln i webbnätet

Man behöver inte vara inbiten bilentusiast för att uppskatta Vi Bilägare – det gäller även tidningens webbredaktör och poddansvariga Maria Dahlin. Istället understryker hon vikten av att alla ska finna glädje av deras innehåll, oavsett intressenivå - lyssnare som läsare, expert som novis. Maria ger oss en inblick i arbetet bakom kulisserna!


Hej Maria! Du är webbredaktör och poddansvarig på Vi bilägare - hur hamnade du där?
Hej! Precis, jag har jag varit hos Vi Bilägare sedan 2013 och trivs som en fisk i vattnet. Innan dess jobbade jag som journalist inom print i några år och trivdes väldigt bra med det med också. Däremot började jag känna ett behov av att testa något nytt och intresserade mig allt mer för det digitala. När jag då råkade på en annons där Vi Bilägare letade efter en ny webbredaktör så tyckte jag att det kändes som en väldigt spännande möjlighet. Jag sökte tjänsten och välkomnades snart därefter av ett härligt team!

Hur ser arbetsdagarna ut för dig?
Mina arbetsdagar varierar väldigt mycket, vilket är superkul. Ena stunden omvärldsbevakar jag och skriver om bilnyheter för webben, andra stunden är jag delaktig i tidningsarbetet för print, eller så sitter jag i studion för att spela in ett nytt poddavsnitt. Dessutom är jag en av förarna i Vi Bilägares långteststall, vilket innebär att jag kör en hel del och rapporterar för de fem olika bilar vi köper in varje år. Ibland gör jag även kortare provkörningar av nya bilmodeller.

Vi bilägares podcast har ökat lavinartat den senaste tiden – kan du berätta lite mer om innehållet och vad du tror gör er podd så uppskattad bland lyssnare?
I vår podd brukar vi alltid beröra veckans bilnyheter och snackisar, men vi pratar också om våra aktuella jobbprojekt eller eftersnackar om provkörningar – med mera. Emellanåt träffar vi även branschfolk och genomför intervjuer, eller så spelar vi in temapoddar där lyssnarna får ställa frågor till våra experter.

Det som gör Vi Bilägares podd så uppskattad tror jag är att den är lagom nischad. Vi erbjuder en bredd som tilltalar många men kan med fördel också grotta ner oss i specifika frågor såsom till exempel uppbyggnaden av växellådor, samtidigt som vi ser till att alla förstår. För mig är det väldigt viktigt att just vem som helst ska finna glädje i att lyssna på podden – både den inbitne bilentusiasten och den inte lika fullt så bilintresserade, men som ändå vill hålla sig uppdaterad och lära sig något nytt.

Hur går det till när ni väljer ämnen för era avsnitt?
Vi utgår oftast från innehåll i vår senaste tidning och ser alltid till att varva detta med poddexklusivt material. En del ämnen är naturligtvis väldigt säsongsbundna - nu håller jag till exempel på att planera inspelningen av ett vinterdäcksavsnitt. Vi ser alltid till att hålla öron och öron öppna för vår publik, alla frågor och förslag uppskattas!

Skulle du beskriva dig själv som en inbiten bilentusiast?
Att påstå att jag är en entusiast vore verkligen att ta i, speciellt om ni hade frågat mig när jag började mitt jobb på Vi Bilägare! Jag växte upp på landet och där har bilen alltid varit en del av vardagen, körkort var ett måste när jag fyllde 18 - i brist på andra transportsätt. Det var i stort sett den relation jag hade till bilar tidigare. Idag måste jag däremot säga att mitt jobb har öppnat upp mina ögon för både bilar och tekniken bakom (med det sagt är jag långt ifrån entusiast). Under mina år på Vi Bilägare har jag lärt mig otroligt mycket av mina duktiga kollegor och är idag kunnig inom områden jag tidigare inte visste fanns.

Vad tycker du är roligast respektive knepigast med din roll?
Det roligaste med min roll är att jag får känna mig som spindeln i nätet, jag sitter mitt i nyhetsflödet och rapporterar om det allra senaste. Därtill tycker jag väldigt mycket om att producera våra poddavsnitt, från idé till slutprodukt. Vetskapen om att någon kommer lyssna på avsnittet, kanske dra på smilbanden eller förhoppningsvis ta till sig något av våra goda råd - värmer mitt hjärta.

Något som jag upplever vara lite mer knepigt med mitt jobb är att få tiden att räcka till! Den digitala sfären tar aldrig paus och är omättlig på nyheter. Här är prioritering a och o. Dessutom har Coronapandemin inneburit en rejäl utmaning, eftersom vi inte har kunnat stå i samma studio och spela in våra avsnitt. Men – vid varje motgång lär vi oss något nytt och hittar alltid en lösning i slutändan!

Vilket av era avsnitt tycker du har varit allra bäst hittills? Något som vi bara måste lyssna på?
Oj vad svårt, det finns så många bra - över 200 stycken! Men om jag måste välja ett avsnitt så tipsar jag om avsnitt 226 som vi spelade vi in i våras. Varför? Jo, för att avsnittet speglar vår fina bredd och ger en härlig mix av konsumentupplysning och underhållning. Mer än så berättar jag inte…trevlig lyssning!

Bild: Niklas Carle

Kategorier

Kontakter

Carl Zeidlitz

Carl Zeidlitz

Presskontakt Kommunikatör 076-7759882 Presskontakt OK

Relaterat innehåll

Välkommen till OK ekonomisk förening!

OK är en kooperation som ägs av medlemmar från hela Sverige, från glesbygd till storstad. Vår vision är att möjliggöra hållbar mobilitet och energi för alla och vi hel- eller deläger verksamheter som på olika sätt berör dessa områden. Tillsammans med våra medlemmar och bolag, styr vi resan mot ett hållbart samhälle.

OK ekonomisk förening
Sveavägen 155
10435 Stockholm
Sverige